Doriți să vă decorați iazul cu plante?

Un iaz în grădină, vă duce cu gândul la sezonul de vară. Apa din grădină creează o atmosferă relaxată. Dar noi vă recomandăm ceva și mai frumos. Doriți să vă transformați iazul într-un paradis acvatic? Atunci vă recomandăm plantele acvatice pentru iaz. Pe lângă faptul că sunt frumoase, aceste plante sunt foarte potrivite și pentru viețuitoarele care trăiesc în iazuri, cum sunt broaștele. Acestea sunt tot timpul în căutarea unor locuri răcoroase pentru odihnă, la umbra plantelor pentru iaz. Înainte de a vă înfrumuseța iazul cu diversele noastre plante, este util să știți ce plante există și cum se plantează. Vă explicăm tot ce trebuie să știți cu privire la acestea.

Diverse specii de plante pentru iaz

În cazul plantelor pentru iaz, acestea sunt împărțite pe zone. Aceste zone depind de adâncimea de plantare sub suprafața apei. Fiecărei zone îi este asociată o specie de plante. Le găsiți pe toate în sortimentul nostru de plante acvatice.

Zona 1: Plante pentru mal

Plantele pentru mal se plantează pe malul iazului. Acestea pot fi plantate atât în soluri uscate, cât și în soluri umede. De regulă, aceste plante nu stau niciodată complet sub apă. Doar după o ploaie abundentă se poate ca plantele pentru mal să fie sub apă, atunci când se revarsă iazul. Prin urmare, plantele pentru mal se plantează pe teren deschis. În acest scop, folosiți pământ pentru flori, pentru plantele de grădină. Pentru iazuri noi, se recomandă să adăugați în apă substrat de iaz și bacterii pentru purificarea apei. Astfel, mediul acvatic rămâne stabil. Un iaz bogat în substanțe nutritive și în oxigen poate ajunge mai ușor la rădăcinile plantelor și poate asigura o creștere și o înflorire mai bogată. La final, acoperiți solul malului cu pietriș, pentru a împiedica îndepărtarea pământului din cauza apei.

Zona 2: Plante pentru mlaștină

Plantele pentru mlaștină se plantează deseori la mal, la o adâncime între 0 cm și 15 cm. Plantele pentru mlaștină cuprind diverse specii: pentru soluri uscate, în strat mic de apă sau atât pentru soluri uscate cât și pentru soluri umede. Înainte de plantare, citiți cu atenție informațiile de pe etichetă. Aici găsiți întotdeauna informații cu privire la adâncimea de plantare recomandată. Înainte de plantare, așezați rădăcinile umede într-un coș special pentru iaz. Puteți adăuga mai multe plante într-un coș pentru iaz, până când coșul este plin. Umpleți spațiile libere cu pământ pentru iaz. Pentru a împiedica îndepărtarea pământului din cauza apei, așezați un strat de nisip grosier peste pământul de iaz.

Unele plante pentru mlaștină cresc foarte repede. Pe acestea le puteți tunde, pentru ca planta să nu crească prea mult în înălțime. Este de asemenea important ca toamna să îndepărtați părțile uscate ale plantelor. Administrați îngrășământ o dată pe an, în perioada de creștere și înflorire.

Zona 3: Plante de apă

Plantele de apă sunt ideale pentru zonele mai adânci ale iazului. Acestea pot fi plantate până la o adâncime de cca. 40 cm. Rădăcinile plantelor de apă trebuie să fie complet sub apă. Planta poate supraviețui și ea complet sub apă. Aceste plante iubesc soarele puternic și apa liniștită. Și ele se plantează în coșuri pentru iaz. Umpleți coșul cu pământ de iaz și un strat de nisip grosier, înainte de a introduce coșul în apă.

Zona 4: Nuferi

Nufărul este denumit și „regina iazului”. Nuferii se plantează la o adâncime de 40 cm până la 120 cm. Cea mai bună perioadă pentru plantarea nuferilor este între aprilie și iunie. Metoda de plantare este aceeași ca și la plantele de apă. Așezați rizomul de nufăr într-un coș pentru iaz, umplut cu pământ de iaz. Coșul pentru iaz poate fi mai mare decât în cazul plantelor de apă. Nuferii cresc mai bine dacă au mai mult spațiu. Apoi, puteți adăuga încă un strat de nisip deasupra, pentru ca pământul să nu fie îndepărtat de apă. Într-un iaz natural, nuferii pot fi plantați și în pământ. Vara, puteți tăia frunzele mature, mai ales dacă frunzele acoperă o suprafață prea mare de apă. În caz contrar, iazul nu va mai avea suficient de mult oxigen.

Zona 5: Plante care produc oxigen

Plantele care produc oxigen se plantează la aceeași adâncime ca și nuferii. Din acest motiv, în zona 4 se recomandă uneori și plante care produc oxigen împreună cu nuferii. Diferența este că plantele care produc oxigen, cresc întotdeauna sub apă. Aceste plante sunt foarte importante pentru calitatea apei. Ele mențin apa curată, împiedică apariția algelor și transformă nutrienții din apă în oxigen. Plantele care produc oxigen au nevoie de suficient de multă hrană și de CO2 în apă pentru a se dezvolta corespunzător. Este recomandat ca plantele care produc oxigen să fie plantate imediat după construirea iazului, pentru a ține algele la distanță. Acest lucru nu este valabil iarna, când plantele și algele nu cresc. Cea mai bună perioadă pentru plantare este între aprilie și iunie. Plantele care produc oxigen pot fi plantate și ele cu ajutorul unui coș pentru iaz.

Zona 6: Plante plutitoare

Numele plantei dezvăluie deja pentru ce este destinată planta. Aceste plante pentru iaz, plutesc pe apă și de aceea, spre deosebire de alte plante pentru iaz, nu sunt plantate sub apă. Plantele plutitoare sunt așezate pur și simplu pe apă. Planta va produce rădăcini pentru a extrage hrana din apă. Cele mai multe plante plutitoare nu se prind de rădăcini. Plantele plutitoare sunt la fel ca și plantele care produc oxigen, un remediu natural împotriva algelor. Planta îndepărtează sarea din apă, ceea ce duce la o colonizare mai dificilă a algelor. Plantele plutitoare se pot înmulți foarte repede și pot umple iazul. Pentru a oferi iazului suficientă lumină, se recomandă să îndepărtați de mai multe ori pe an câteva plante din apă.

Doriți să descoperiți toate plantele pentru iaz și să le alegeți pe cele mai frumoase pentru grădina voastră? Atunci descoperiți acum sortimentul nostru.

Descoperiți sortimentul nostru de plante acvatice