Grădinăritul urban

Grădinăritul urban devine din ce în ce mai frecvent întâlnit. Din ce în ce mai multe persoane doresc să cunoască proveniența hranei, iar din acest motiv încep să și-o producă singuri. Dacă nu aveți o grădină mare, cultivarea legumelor poate părea dificilă, însă vă asigurăm că există întotdeauna soluții pentru vă cultiva legumele chiar și în balcon. Dacă veți ține cont de următoarele sfaturi, veți putea crea cu ușurință propria grădină urbană.

Grădinăritul pe balcon sau pe terasă

Nu aveți nevoie de o grădină mare pentru a vă cultiva propriile fructe și legume, deoarece majoritatea soiurilor se dezvoltă excelent și în ghivece, în jardiniere sau în oricare alte recipiente pentru balcon. De fapt, puteți cultiva cu ușurință fructe sau legume pe terasă sau balcon, deoarece solul se încălzește mai repede, astfel că semințele și plantele vor crește mai rapid. Încă un avantaj ar fi că fructele și legumele din ghivece sunt mai rezistente împotriva apariției dăunătorilor. Să începem!

·        Alegeți ghiveciul potrivit

Puteți planta fructe și legume într-un ghiveci sau le puteți cultiva singuri. Așezati fructele și legumele care pot crește foarte mari, precum roșiile, într-un ghiveci pentru flori cu dimensiunea de 50 x 50 cm. Soiurile mici se vor potrivi în ghivece cu dimensiunea de 25 x 25 cm. Rețineti că, în cazul în care ghiveciul este mai mic, va trebui să udați planta mai des. Ghiveciul se încălzește mai repede, cauzând uscarea mai rapidă a solului. Este de asemenea important ca acest ghiveci să fie prevăzut în partea inferioară cu orificii, pentru scurgerea apei în exces. În felul acesta veți evita apariția mucegaiului. Aveți mai mult spațiu pe balcon sau pe terasă? Atunci optați pentru o jardinieră sau orice alt recipient. În acestea, puteți cultiva o mare varietate de fructe și legume și veți fi extrem de încântați că aveți propria grădină cu legume.

·        Solul

În plus față de ghiveciul potrivit, pământul pentru ghivece este la fel de important pentru o recoltă bogată. Baza corespunzătoare a pământului este esențială pentru a vă menține fructele și legumele sănătoase. Puteți cultiva numeroase soiuri în pământul special pentru ghivece. Umpleți întotdeauna recipientul ales, cu pământ proaspăt, astfel încât plantele și semințele să poată primi suficientă hrană din sol. Unele specii preferă soluri diferite sau necesită anumite substanțe pentru o creștere optimă. Aceste detalii se vor găsi întotdeauna pe eticheta de pe ambalajul plantei. Pentru anumite legume, este important ca solul să primească fertilizator suplimentar o dată sau de două ori în timpul sezonului de creștere.

·        Înainte de semănat

Majoritatea semințelor nu pot fi plantate direct afară. În lunile de iarnă, puteți începe deja semănarea în interior a semințelor de legume, fructe și plante aromatice. În luna februarie, puteți începe să semănați căpșuni, castraveți, ardei, salată, roșii și numeroase alte semințe. Acestea pot fi cultivate în recipiente speciale. Primăvara, puteți replanta plantele afară, în recipiente mari pentru gradină.

·        Vitamine din propria dumneavoastră recoltă

Acum totul este pregătit pentru a începe plantarea. Tot ce aveți de făcut este să alegeți semințele potrivite. Țineți cont de spațiul disponibil pe care îl aveți. Într-un recipient puteți cultiva fructe și legume, diferite de cele care pot fi cultivate în ghivece. Roșiile, căpșunile, fasolea, morcovii, mazărea păstăi și ridichiile, sunt ideale pentru ghivece. Murele, de exemplu, sunt mai puțin adecvate pentru balcon, deoarece au nevoie de spațiu pentru a se cățăra. Pe lângă o grădină cu legume pe balcon, țineți cont și de pomii fructiferi mici. De exemplu, mandarinii și lămâii se pot dezvolta perfect pe balcon sau pe terasă, atât timp cât vor beneficia de foarte multă lumină solară. Din fructele acestora veți putea pregăti cele mai delicioase smoothie-uri!

Propria grădină în interior

În plus față de grădinăritul urban, grădinăritul în interior este, de asemenea, în continuă creștere. Alăturați-vă acestei tendințe, începând cu propria grădină de plante aromatice. Cu ajutorul colecției ”Baza”, puteți cultiva cu ușurință în propria casă, cele mai gustoase plante aromatice, pe care ulterior le puteți utiliza în prepararea mâncărurilor. Este atât de simplu, încât chiar și cei mai puțin experimentați grădinari se pot aștepta la o recoltă fantastică. Cultivați aceste plante aromatice după cum urmează:

  • Pasul 1: Alegeți un ghiveci prevăzut cu orificii de scurgere, umpleți-l cu pământ vegetal și adăugați fertilizator pentru plante.
  • Pasul 2: Amestecați solul cu aproximativ 400 ml de apă.
  • Pasul 3: Presați solul bine, astfel încât apa să fie absorbită.
  • Pasul 4: Presărați semințele pe sol și presați-le ușor, pentru a vă asigura că vor lua contact cu solul.
  • Pasul 5: Nivelați pământul, apoi amplasați ghiveciul într-un loc luminos, ferit de lumina directă a soarelui. Nu lăsați solul să se usuce, verificați periodic umiditatea acestuia.

La câteva săptămâni după plantare, primele ierburi aromatice ar trebui să fie gata pentru recoltare.

Deosebit de simplu și de gustos!