O grădină plină de fructe și legume

Depuneți prea mult efort atunci când vă îngrijiți grădina cu legume? Sau cultivarea acestora este o activitate complet nouă? Este important să vă gândiți ce veți face cu recolta dumneavoastră. Dacă doriți să preparați imediat mâncăruri delicioase, amenajați-vă o grădină cu legume! Chiar dacă nu veți reuși să recoltați atât de multe legume pentru a umple congelatorul, veți fi cu siguranță mulțumiți de ceea ce ați realizat. O grădină cu legume vă permite să puneți pe masă cele mai gustoase și mai proaspete preparate. Aceste sfaturi vă vor ajuta să începeți.

Planificați-vă organizarea grădinii de legume

După cum știți, puteți pune bazele unei grădini de legume oriunde și în numeroase moduri. Indiferent dacă optați pentru o jardinieră cu legume, pentru câțiva pomi fructiferi în ghiveci, cultivarea legumelor va fi întotdeauna o activitate excelentă. Mai ales atunci când vă puteți petrece vara bucurându-vă de fructe și legume delicioase. Nu este neapărat necesar să recoltați totul odată: începeți prin a crea o adevărată grădină cu legume. Planificați-vă grădina astfel încât fructele și legumele să poată fi lăsate mai mult timp, pentru a le recolta doar atunci când doriți să le consumați. Mai jos veți găsi câteva sfaturi pentru a vă transforma grădina obișnuită de legume, într-o grădină pentru consum imediat.

  • Sfatul 1: Nu plantați prea multe legume din aceeași cultură, ci alegeți o varietate mai mare de fructe și legume. De exemplu, creați câteva zone de plantare în grădină sau în ghivece. Astfel, nu veți avea niciodată un exces la care va trebui să renunțați sau pe care să-l conservați.
  • Sfatul 2: Dacă doriti să puneți aceeași cultură în câteva zone, plantați în momente diferite. De exemplu, puteți începe prin a planta o serie de lăptuci la fiecare două săptămâni, pentru a vă putea bucura de salate proaspete mai mult timp.
  • Sfatul 3: Cum grădinile de legume sunt deseori ”curățate” cu totul la recoltare, puneți mereu semințe dintr-o altă familie de plante pentru a înlocui vechea cultură. Schimbând cultura la fiecare plantare, puteți preveni bolile, dăunătorii și buruienile.

Când și cum pot recolta?

Fiecare fruct sau legumă are propriile perioade de plantare și recoltare. În plus, este nevoie de perioade diferite pentru creșterea semințelor, iar vremea joacă, bineînțeles, un rol foarte important. Vremea mai caldă va face culturile să crească mai repede, așadar vor putea fi recoltate mai curând. Pentru numeroase tipuri de legume, este evident când sunt gata de recoltat. De exemplu, puteți recolta sfecla și ridichiile imediat ce rădăcinile ies la iveală din pământ. Pentru alte legume, trebuie să vă uitați la ce culoare au și cât de puternice sunt frunzele lor. Dacă frunza este solidă, proaspătă și verde, este timpul de recoltare. Nu este de dorit să lăsați legumele care cresc deasupra solului să crească prea mari, deoarece își pot pierde gustul. Recoltați legumele imediat ce vedeți că sunt suficient de mari și că au culoarea potrivită. Fructele și legumele rădăcinoase sunt perfecte pentru o grădină de legume pentru consum imediat. Pe acestea le puteți lăsa mai mult, pentru a le recolta când doriți să le consumați.

Totuși, cel mai bine este să le recoltați în momente diferite. Evident, o grădină pentru consum imediat este perfectă, deoarece vă lasă să strângeți când doriți recolta de fructe și legume proaspete. Însă un alt avantaj este că recoltând și culegând doar câteva fructe sau frunze, stimulați o nouă creștere. V-ați putea petrece vara savurând căpșuni zemoase sau dovlecei sănătoși. De fiecare dată când recoltați, planta va începe să producă fructe noi în locul celor recoltate. Culegeți, tăiați sau tundeți fructele și frunzele cu o unealtă de grădinărit ascuțită, dimineață, în zilele când nu e prea cald. Noaptea, fructele se refac după o zi petrecuta în plin soare. În plus, recoltând dimineața, puteți preveni vătămările. Iar apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă bucurați!

Vizualizați gama de fructe de la Horteka