Îngrijirea bulbilor de flori, după înflorire

După perioada de înflorire, toți bulbii de flori încep procesul de producere a nutrienților pentru florile din anul următor. Iată de ce lalelele sunt tăiate: florile sunt tăiate într-o etapă timpurie, pentru ca toți nutrienții să se mențină în bulbi și să nu fie utilizați pentru a produce semințe. Bulbii de flori din grădina voastră, au nevoie de îngrijire corespunzătoare după înflorire și veți găsi mai jos pașii pe care ar trebui să-i urmați.

Îngrijirea bulbilor de flori, după înflorire

Dacă doriți să vă bucurați cât mai mult timp posibil de bulbii de flori, este important să cunoașteți diferența dintre bulbii anuali și bulbii pentru naturalizare. Bulbii anuali sunt scoși din pământ după înflorire, pe când cei pentru naturalizare se păstrează în sol. Fiecare varietate are nevoie de îngrijire diferită, iar acest articol cuprinde sfaturi despre îngrijirea bulbilor de flori anuali. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre naturalizarea bulbilor, atunci citiți articolul nostru.

Bulbii care înfloresc primăvara – precum lalelele, narcisele și zambilele – sunt bulbi anuali care ar trebui scoși din pământ după înflorire. Dacă doriți să-i plantați din nou în sezonul următor, este important să lăsați frunzele să se usuce. Păstrați-le cât mai mult posibil, cam până la mijlocul lunii iulie, deoarece bulbii absorb nutrienții din frunze, după perioada de înflorire. Bulbii au nevoie de acești nutrienți pentru a se dezvolta și a înflori din nou în anul următor. Puteți îndepărta tulpinile și frunzele după ce s-au uscat complet și s-au îngălbenit, pe când florile pot fi tăiate imediat. Îndepărtând florile, vă asigurați că bulbul nu își consumă energia pentru a produce semințe, ci pentru a deveni mai puternic. Adăugând ceva mai mult îngrășământ, veți obține bulbi de flori foarte puternici, pentru plantarea din anul următor.

De asemenea, puteți scoate bulbii din grădină după înflorire și puteți cumpăra alte varietăți în anul următor.

Scoaterea și depozitarea bulbilor de flori

Odată ce tulpinile și frunzele s-au ofilit complet, puteți scoate bulbii din pământ. Acest proces se numește dezgropare. După ce scoateți bulbii, este bine să îndepărtați cât mai mult pământ de pe ei. Depozitați bulbii de flori într-un loc uscat, altfel vor putrezi. Nu îi spălați înainte de a-i depozita. După ce scoateți bulbii și puii*, noi vă recomandăm să-i depozitați într-o cutie de carton (sau o tavă cu sită). Așezați bulbii de flori în cutie, în straturi, separându-i cu hârtie de ziar. Depozitați cutiile cu bulbi într-un loc uscat și răcoros, cum ar fi o pivniță.

* Pui (bulbi mici): Bulbii de flori se înmulțesc producând mici bulbi – sau pui – în partea de dedesubt. Când îi scoateți din pământ, îndepărtați puii, toate foile uscate și rădăcinile. Astfel, veți curăța bulbii. Precum bulbii maturi și puii pot fi depozitați. Plantați-i în anul următor și vor înflori deosebit după câțiva ani.

Plantarea bulbilor de flori dezgropați

După dezgroparea și îngrijirea bulbilor care înfloresc primăvara, îi puteți planta toamna din nou. Bulbii care înfloresc vara, pot fi plantați înapoi primăvara.

Sfat: Plantați bulbii de flori într-un loc diferit față de anul precedent, pentru a evita crearea unui deficit de nutrienți și pentru a reduce posibilitatea de îmbolnăvire a bulbilor.

Iată cum se plantează bulbii de flori dezgropați:

  • Asigurați-vă că bulbii sunt plantați suficient de adânc, pentru a evita uscarea acestora. Plantați bulbii la o adâncime de două-trei ori mai mare decât înălțimea lor. De exemplu, ar trebui să plantați bulbii cu înălțimea de 5 cm la cel puțin 10 cm adâncime, dar preferabil la 15 cm.
  • Pentru a crea un efect deosebit, răspândiți în grupuri bulbii de flori.
  • În cazul bulbilor mici, vârful sau baza nu sunt prea importante în timpul plantării, dar în cazul bulbilor mari, care au un vârf și o bază (cu rădăcini) clare, plantarea trebuie să se efectueze cu rădăcinile în jos și vârful în sus.
  • Apa este importantă pentru dezvoltarea sistemului radicular al bulbilor, așadar aveți grijă la nivelul de umiditate din sol. Dacă nu a plouat în primele câteva zile după plantarea bulbilor, udați-i.

Consultați toată gama cu bulbi de flori