Măslini – atmosferă mediteraneană în propria grădină

Mulți oameni se bucură să admire un măslin în grădină. Acest arbust vă face să vă simtiți de parcă v-ați afla pe o insulă mediteraneană. Olea europaea, denumirea oficială a măslinului, provine din sudul Europei. Acest arbust este foarte rezistent la temperaturile ridicate, dar poate rezista și la o briză marină rece. Pentru a vă îngriji corespunzător măslinii, am pregătit pentru voi câteva sfaturi.

Clima și amplasamentul

Măslinii iubesc soarele și au nevoie de ore întregi de soare în fiecare zi. Deci, atunci când cumpărați acest arbust, gândiți-vă dacă aveți un spațiu complet însorit pentru a-l amplasa. O grădină orientată spre sud este ideală pentru măslini. Aceștia preferă să stea în soare toată ziua. Măslinii pot fi ținuți și în interior. Poziționați-i aproape de fereastră, pentru a beneficia de cât mai multă lumină solară directă. Măslinii iubesc vara călduroasă, dar pot suporta și iarna destul de bine. Totuși, măslinii nu sunt complet rezistenți la temperaturile scăzute și de aceea se recomandă să-i mutați în interior, dacă temperatura scade sub -2 ⁰C în timpul zilei sau -10 ⁰C noaptea.

Udarea și fertilizarea

Măslinii iubesc solurile ușor umede, așadar aveți grijă să îi udați periodic. Cum acest arbust preferă să fie amplasat în soare direct, dacă îl veți planta în ghiveci, va trebui să știți că apa se evaporă rapid. Iarna, îl puteți uda o dată pe săptămână, dar vara va fi nevoie să vă udați arbustul de două sau chiar trei ori pe săptămână. Nu turnați niciodată prea multă apă pe pământ dintr-o dată. Acest lucru poate duce la formarea unei bălți în ghiveci, ceea ce ar provoca putrezirea rădăcinilor. Nu știți sigur când are nevoie copacul de apă? Introduceți degetul în pământul din ghiveci, iar dacă pământul nu este umed, puteți adăuga puțină apă.

Vă sfătuim să evitați pulverizarea măslinilor. Măslinul este obișnuit să crească în zone uscate și, prin urmare, nu are nevoie de prea multă umiditate. Vara, pulverizarea poate fi chiar dăunătoare pentru acest arbust. Picăturile de apă acționează precum o lupă în lumina soarelui. Frunzele se pot arde și deteriora.

Măslinii nu au neapărat nevoie de îngrășământ. Doriți totuși să utilizați fertilizatori pentru a stimula creșterea rapidă a măslinilor? În acest caz, va trebui să aplicați îngrășământ în timpul perioadei de creștere și înflorire. Perioada de creștere este cuprinsă între lunile martie și septembrie. Măslinii înfloresc în mai sau iunie. În perioada de repaus, fertilizarea poate fi chiar dăunătoare pentru acești arbuști.

Tunderea

Recomandăm cu căldură tunderea măslinilor. Tunderea încurajează dezvoltarea corespunzătoare și folosirea energiei pentru formarea ramurilor puternice. Nu tundeți niciodată mai mult de 20 cm din crengi. Acest lucru vă va reduce drastic șansa de a obține fructe (măsline). Dacă o faceți, șansele de a produce măsline vor fi foarte mici. Îndepărtați ramurile uscate și pe cele care au crescut spre interior cu o lamă ascuțită sau cu foarfece de tuns. Asigurați-vă întotdeauna că unealta este ascuțită și curată (de preferabil dezinfectată), pentru a evita rănirea. Cel mai bine este să efectuați tunderea primară devreme, la începutul perioadei de creștere. Planta își va reveni rapid după tundere. Nu trebuie să îndepărtați imediat frunzele maro sau galbene. Acestea sunt deseori semn că arbustul primește prea multă apă sau că beneficiază de prea puțină lumină solară. Încercați să amplasați arbustul într-un loc mai uscat sau să îl expuneți mai mult la soare. Frunzele rămân maro sau galbene? Dacă da, tundeți-le.

Bine de știut!

  • Un măslin va produce fructe doar după cinci ani de la plantare. Crengile pe care cresc măslinele, trebuie tunse.
  • Măslinii pot produce flori albe în lunile mai și iunie. Acest lucru se întâmplă doar după o iarnă mai rece.
  • Arbustul nu este otrăvitor. Puteți consuma măslinele!
  • Măslinii sunt foarte predispuși la bolile fungice. Aveți grijă să îi verificați de câteva ori pe lună.