Naturalizarea plantelor și a bulbilor de flori

 

Suntem siguri că vă plac bulbii de flori! Lăsați-vă cuceriți de culorile vii și de parfumul lor îmbietor. Plantarea bulbilor de flori este distractivă. Unii grădinari preferă să-i planteze o singură dată și să se bucure de ei, an după an. Dacă doriți să procedați și dumneavoastră la fel, trebuie să-i naturalizați. Vă vom explica tot procesul, pentru a știi cum trebuie să procedați cu aceste plante minunate.

Ce reprezintă bulbii naturalizați?

Bulbii naturalizați sunt tuberculi sau bulbi de flori, care înfloresc în fiecare an din ce în ce mai abundent. Acest lucru înseamnă că nu este cazul să-i scoateți din pământ după perioada de înflorire. În următorul an, vor crește mai mulți bulbi sau tuberculi mici lângă planta mamă și tocmai din acest motiv înflorirea va fi abundentă. Bulbii naturalizați sunt de cele mai multe ori, bulbi de flori de mici dimensiuni. Printre ei se numără ghioceii, zambilele-strugurași sau varietățile cu flori mici de lalele, ori narcise.

Când vine vorba despre naturalizarea bulbilor de flori, deseori se folosește termenul de origine olandeză „stins”. Aceasta este o denumire colectivă pentru naturalizarea bulbilor, tuberculilor și a plantelor perene cu valoare istorică mare. Aceste plante erau cunoscute drept semn al statutului social, deoarece erau plantate doar în jurul castelelor și a conacelor din mediile rurale. În prezent, aceste plante pot fi găsite oriunde în lume.

Cum se plantează bulbii pentru naturalizare?

Metoda de plantare a bulbilor pentru naturalizare nu este diferită de cea a bulbilor anuali. Totuși, bulbii de flori pentru naturalizare au nevoie de mai mult spațiu. În orice grădină puteți găsi un loc pentru a permite plantelor sau bulbilor de flori să fie naturalizați. Oferiți plantelor pe care intenționați să le naturalizați mult spațiu, pentru a reuși să se răspândească.

Pentru o dezvoltare optimă, asigurați-vă mai întâi că bulbul sau tuberculul are o poziție în care să nu fie deranjat. Plantați bulbii într-o bordură, printre plante perene sau pe gazon. Rețineți că nu trebuie să tundeți gazonul, până când partea aeriană a plantei cu flori nu s-a ofilit complet. Ideal ar fi ca tunderea să aibă loc după 6-8 săptămâni după perioada de înflorire a bulbului.  

Plantați bulbii pentru naturalizare toamna devreme, preferabil la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Majoritatea bulbilor încep deja să înflorească în februarie. Bineînțeles, totul depinde de speciile pe care le veți planta. Aveți în vedere pașii de mai jos, în momentul în care vă veți ocupa de plantare:

  1. Pregătiți gropi de trei ori mai adânci decât înălțimea bulbului.
  2. Așezați bulbul sau tuberculul în groapă, cu vârful în sus.
  3. Umpleți groapa cu pământ de flori proaspăt și apăsați ușor.
  4. Adăugați apă și lăsați natura să-și urmeze cursul.

Îngrijirea bulbilor naturalizați

Primii bulbi răsar în luna februarie. Au nevoie de puține îngrijiri. Este suficient să-i udați puțin în perioadele secetoase. Nu este nevoie să le administrați nutrienți suplimentari, deoarece florile își obțin energia din bulb. Florile vor rămâne deschise timp de câteva luni, iar apoi se vor ofili. Este important să nu deranjați planta după perioada de creștere. Nu îndepărtați frunzele îngălbenite. Planta are nevoie de ele. Se vor ofili de la sine. Bulbii și tuberculii se vor dezvolta în liniște o bună perioadă de timp. Se vor prinde cu ușurință și nu vor avea nevoie de îngrijiri speciale.

Deoarece apar și alte flori atunci când bulbii se naturalizează, aceștia pot fi și înmulțiți. Divizați cu grijă rădăcinile și apoi separați câțiva bulbi sau tuberculi. Aceștia pot fi plantați în alte locuri din grădină.

Analizați sortimentul nostru de bulbi de flori de primăvară