Plantarea și îngrijirea plantelor agatatoare

Plantele cățărătoare sunt o opțiune elegantă pentru a vă amenaja frumos grădina, fără a avea nevoie de mult spațiu. Aceste plante conferă un plus de culoare și grandoare pereților exteriori, gardurilor și pergolelor. Însă, înainte de a vă putea bucura de această splendoare, trebuie să alegeți întâi de toate locul pentru plantare. Cum se plantează plantele cățărătoare? Ce este important în îngrijirea plantelor cățărătoare? Consultați cu atenție detaliile de mai jos.

Plante cățărătoare sau plante agățătoare

Știați că plantele agățătoare caută singure susținere pe un perete sau un gard? Unele plante cățărătoare au nevoie la început de puțin ajutor pentru a se dezvolta corespunzător. Aceste plante se numesc plante agățătoare. Trandafirul cățărător este un bun exemplu de plantă agățătoare. Plantele agățătoare nu se pot fixa singure și din acest motiv au nevoie de o schelă, o plasă sau o panglică pentru a fi dirijate în direcția corectă. Datorită materialului de sprijin, creșterea noilor vlăstari poate fi dirijată în mod corespunzător.

Plantele cățărătoare, dimpotrivă, se fixează singure pe pereți, garduri sau pe o pergolă. Iedera își folosește de exemplu rădăcinile aeriene pentru a se cățăra. Datorită rădăcinilor aeriene, iedera se poate agață de un perete, un gard sau de o pergolă. Aceste rădăcini sunt suficient de puternice pentru a rezista chiar și vântului. Iedera rezistă pe timp de iarnă, descurcându-se bine totodată și la soare puternic; din acest motiv, ea este o plantă de care vă puteți bucura pentru o perioadă lungă de timp. O altă plantă cățărătoare, Clematis, se agață datorită pețiolurilor răsucite. Dacă doriți să lăsați această plantă cățărătoare cu flori să crească pe un perete, atunci aveți nevoie de o schelă pentru cățărare. Doriți să vă lăsați planta Clematis să se cațere pe o pergolă? Atunci înfășurați stâlpii pergolei dumneavoastră cu plasă. Clematis se va înfășura singură în jurul plasei pentru a se cățăra.


Cum se plantează plantele cățărătoare?

Acum știți că există o diferență semnificativă între aderența proprie la plantele cățărătoare și plantele agățătoare. Din acest motiv, trebuie să alegeți în mod corespunzător locul potrivit înainte de plantare. Apoi puteți să vă apucați de treabă. În continuare, aflați cum trebuie să procedați pas cu pas:

  1. Găsiți locul optim pentru planta dumneavoastră cățărătoare sau agățătoare. În acest scop, aveți în vedere mediul de creștere potrivit și cantitatea de lumină de care are nevoie planta pentru o dezvoltare optimă. Iedera nu este potrivită de exemplu pentru un perete tencuit.
  2. Fixați materialul de fixare pe gardul, peretele sau pergola dumneavoastră. În cazul plantelor agățătoare și a anumitor plante cățărătoare, materialul de fixare este esențial pentru o creștere optimă. Aveți grijă ca materialul de fixare să fie bine prins.
  3. Pregătiți o groapă de aprox. 20-25 cm pentru materialul de fixare. Asigurați-vă că rădăcinile plantei sunt bine umezite și introduceți-le la adâncimea corectă, oblic față de materialul de fixare. Pentru a respecta plantarea exactă, vă recomandăm să consultați informațiile relevante despre produs, de pe site-ul nostru. Vă recomandăm să vă informați în prealabil.
    În cazul unei plante cățărătoare, rădăcinile trebuie plantate exact sub suprafața solului, iar în cazul altor plante, țineți cont că rădăcinile au nevoie de mai multă lumină solară.
  4. După ce ați umplu groapa, îmbunătățiți solul prin adăugarea de pământ proaspăt pentru flori sau îngrășământ. Separați lăstarii de tulpini. În cazul plantelor cățărătoare, care au nevoie de mai mult ajutor pentru a se fixa, respectiv al plantelor agățătoare, lujerii trebuie prinși pe materialul de fixare.
  5. La final, udați planta.

Bine de știut: Este posibil ca o plantă cățărătoare să trebuiască plantată la umbră, dar rădăcinile să aibă totuși nevoie de lumină solară. Cum trebuie să procedați în acest caz? Aflați din informațiile pentru planta respectivă.

Cum se îngrijesc plantele cățărătoare?

Acum v-ați plantat planta agățătoare în sol și doriți, bineînțeles, ca aceasta să se dezvolte optim și să crească în direcția dorită. Pentru a se întâmpla acest lucru, este important să vă ghidați planta agățătoare în mod corespunzător. Doriți ca planta agățătoare să crească vertical? Atunci tăiați vlăstarii orizontali și legați vlăstarii verticali.

În plus, este important să tundeți periodic planta agățătoare. Diverse plante agățătoare cresc chiar și după ce depășesc suportul de susținere. Pot crește de asemenea extrem de mult, îndepărtându-se de gard. Cel mai bun moment pentru tunderea plantelor agățătoare este la începutul primăverii.

Vizualizați sortimentul nostru de plante cățărătoare