Plantarea crinilor

Crinii sunt flori minunate care sunt considerate, de asemenea, un simbol al frumuseții naturii. Popularul crin (Lilium) poate fi combinat perfect cu alți bulbi de flori și alte plante pentru grădină. Crinii se plantează toamna sau primăvara, pentru a înflori abundent vara!

Crinul, o frumusețe a naturii

Există peste o sută de soiuri diferite de crini și numeroși hibrizi. Cele patru grupe principale de hibrizi sunt: astiatică, orientală, longiflorum și LA (hibrizi între crinii asiatici și longiflorum). În plus, câteva soiuri de crin cresc sălbatic în zone din Asia, America și Europa.

Toți crinii au trei petale interioare și trei exterioare, care se îngustează ușor. În centrul florii, între petale, se află șase stamine. Florile pot avea un diametru de până la 25 cm. Culoarea, forma și dimensiunea exactă, depind de soiul și dimensiunea bulbului.

  • După cum sugerează numele, Crinul Trompetă (grupa de hibrizi aurelieni) are flori asemănătoare unor trompete, în formă de cupă. Florile minunate de culoare alb, galben sau roz, apar în iunie și iulie. Fiecare tulpină poate produce între 6 și 15 flori.
  • Crinul Madonna (Lilium candidum) este renumit pentru florile sale albe și este unul dintre cele mai vechi soiuri de crin. Acest crin poate crește până la 1,80 metri înălțime. De asemenea, susține mai multe flori pe fiecare tulpină față de alți crini: până la 20.
  • Florile Crinului Tigru (Lilium lancifolium) sunt de culoare portocaliu. Este unic datorită petalelor care se arcuiesc complet și a staminelor care ies în exterior, în afara florii. Există multe alte soiuri neobișnuite de crin.

Le găsiți pe toate în gama de crini.

Plantarea crinilor în grădină

Crinii sunt bulbi care înfloresc vara și care își etalează florile în lunile iunie și iulie. Plantați-i toamna, în intervalul octombrie - decembrie, sau primăvara, la începutul lunii aprilie, dar asigurați-vă că nu îi plantați atunci când solul este înghețat. Temperaturile scăzute pot afecta bulbii. Se recomandă, totuși, să plantați crinii cât mai curând posibil. Cu cât îi plantați mai devreme, cu atât mai mult timp vor avea pentru a-și dezvolta rădăcinile și pentru a deveni mai rezistenți împotriva temperaturilor scăzute. Acest lucru va duce, până la urmă, la formarea unor plante mai rezistente, care vor crește mai înalte și care vor produce flori mai mari.

Crinii adoră soarele, atât timp cât baza rămâne la umbră. Așadar, plantați bulbii într-un loc cu mult soare, pe care să îl puteți acoperi, dacă este nevoie. Asigurați-vă că solul este menținut constant umed. Pământul trebuie să fie bine afânat și drenat, pentru ca bulbii să poată crește corespunzător. Amestecați solul cu pământ proaspăt de flori sau cu îngrășământ, pentru a-i îmbunătăți calitatea. Citiți cu atenție eticheta înainte de plantare. Unele soiuri pot tolera solurile calcaroase, în timp ce altele nu. Dacă aveți îndoieli, alegeți un sol ușor acid. Toți crinii vor crește bine într-un astfel de sol. Un test de pH vă va indica exact cât de acid este solul.

Folosiți un plantator manual sau unul special pentru bulbi pentru a-i planta. Pregătiți o groapă de trei ori mai adâncă decât înălțimea bulbului de crin și așezați fiecare bulb cu vârful în sus și rădăcinile în jos. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de aproximativ 20-25 cm. Dacă doriți să acoperiți o suprafață mare, pregătiți mai întâi o groapă mare și plantați toți bulbii de crin în același timp. Umpleți groapa cu pământ de flori pentru bulbi și tasați ușor. Dacă solul pare foarte uscat, udați-l puțin. În general, bulbii de crin pot rezista la îngheț. Cu toate acestea, este mai bine să îi protejați cu folie cu bule atunci când temperaturile sunt extrem de reduse, împotriva ploii sau a vântului puternic.

Plantarea crinilor în ghiveci

Crinii arată minunat și într-un ghiveci mare, pe terasă sau pe balcon, precum și în grădină. Plantarea lor este floare la ureche. Urmați acești pași:

  • Alegeți un ghiveci mare și asigurați-vă că este prevăzut cu orificii pentru scurgere, pentru ca apa în exces să se poată scurge corespunzător.
  • La baza ghiveciului adăugați pietricele și apoi umpleți-l cu pământ pentru flori.
  • Plantați bulbii de flori la o adâncime de aproximativ trei ori mai mare decât înălțimea bulbului, cu vârful în sus.
  • Nu au nevoie de prea mult spațiu, așadar este în regulă dacă veți lăsa o distanță de 15-20 cm între ei.
  • Completați cu pământ pentru flori și tasați ușor solul.
  • Udați imediat după plantare.
  • Poziționați ghiveciul într-un loc însorit de pe terasă sau balcon.

Combinații diverse de crini, pentru un aspect uimitor

Grădinile și ghivecele vor arăta și mai atrăgător dacă veți planta o combinație de bulbi în culori și forme diferite. Florile uimitoare de crin arată minunat atunci când sunt plantate în grupuri, dar le puteți combina și cu alte plante din grădină, pentru a crea un aspect cu adevărat uimitor. Crinii arată minunat atunci când sunt plantați alături de plante cu flori înalte, precum gladiolele, crinii africani, lupinii și daliile. Doriți să creați o atmosferă naturală și relaxantă în grădina dumneavoastră? Atunci alegeți o varietate de flori cu două sau trei culori diferite și combinați-le. Doriți un aranjament floral și mai deosebit? Folosiți și mai multe varietăți de forme și culori diferite. Cu cât mai multe culori, cu atât mai bine! Regula de bază se aplică și aici: crinii pot fi combinați cu o varietate extinsă de flori. Nu aveți cum să greșiți.

Mutarea crinilor în interior

Crinii arată perfect în interior, ca flori pentru buchete. Tăiați câteva flori din grădină și puneți-le într-o vază alături de câteva frunze. Asigurați-vă că vaza este curată și tăiați tulpinile în unghi. Îndepărtați frunzele aflate mai jos, pentru a nu arăta inestetic. În funcție de temperatura din interior, crinii pot înflori până la două săptămâni. Poziționați vaza într-un loc ferit de soare și schimbați apa o dată pe săptămână (sau atunci când devine tulbure).

Consultați gama de crini