Plantarea și îngrijirea trandafirilor

Trandafirii înfloresc vara și vă transformă grădina într-un spațiu romantic. Creați-vă propriul paradis plantând trandafiri unul lângă altul, o combinație de diferite varietăți și culori. Iată câteva sfaturi pentru plantarea și îngrijirea trandafirilor dumneavoastră.

Începeți cu solul potrivit

 Trandafirii preferă solul bogat în humus și puțin calcaros, care permite circulația unei cantități suficiente de oxigen. Solul care este prea umed sau prea uscat poate avea impact asupra dezvoltării trandafirilor dumneavoastră. Înainte de a planta trandafirii, ar trebui să săpați solul cu o lopată. Indiferent de tipul de sol pe care îl aveți, se recomandă să pregătiți o groapă mare și să o umpleți cu pământ special pentru trandafiri. Acest pământ pentru flori va trebui să conțină nutrienții potriviți și structura potrivită pentru trandafiri. Dacă doriți să procedați ca la carte, pregătiți solul primăvară și amestecându-l cu fertilizator. Un fertilizator bun cu oligoelemente (conținut redus de azot și suficient magneziu și potasiu) va menține trandafirii rezistenți și sănătoși, astfel încât, când va veni toamna, solul va fi pregătit pentru plantarea trandafirilor.

 

Plantarea trandafirilor

Există multe tipuri diferite de trandafiri, care pot fi plantați în diferite moduri. Trandafirii cățărători trebuie să fie întotdeauna plantați lângă un perete sau o pergolă, în timp ce trandafirii pentru sol deschis sunt perfecți pentru borduri. Modul în care ar trebui să distanțați plantele depinde de fiecare varietate în parte. Plantați trandafirii pentru acoperirea solului, trandafirii de parc și trandafirii cu flori mari la 35 - 45 cm distanță unii de ceilalți. Trandafirii standard au nevoie de o distanță de 80 - 100 cm, iar trandafirii cățărători trebuie să fie plantați la cel puțin 1-2 m distanță. Toți trandafirii au un lucru în comun: iubesc locurile însorite și aerisite. Mai jos veți găsi câteva sfaturi pentru plantarea diferitelor tipuri de trandafiri.  

Trandafiri pentru sol deschis

Trandafirii pentru sol deschis pot fi plantați începând cu jumătatea lunii octombrie și până la sfârșitul lunii aprilie. Dacă solul nu îngheață iarna, trandafirii pentru sol deschis pot fi plantați normal. Plantarea trandafirilor atunci când solul este înghețat, nu este recomandată, deoarece rădăcinile acestora pot fi afectate. Toamna este cel mai bun moment pentru a planta trandafiri, pentru că atunci au suficient timp la dispoziție pentru a forma rădăcini și pentru a înflori primăvară.


Până când ajung la dumneavoastră, este posibil ca rădăcinile să se fi uscat puțin, așa că puneți trandafirii într-o găleată cu apă călduță peste noapte, înainte de plantare. Alegeți un loc însorit pentru a vă planta trandafirii. Doar trandafirii pentru acoperirea solului pot crește într-un loc parțial sau chiar complet umbrit, spre deosebire de alți trandafiri pentru sol deschis. Fiți atenți la restul plantelor pe care le aveți în grădină. Rădăcinile copacilor pot prelua din sol multă apă și nutrienți, de care au nevoie trandafirii. Afânați pământul înainte de a începe să plantați. Groapa trebuie să fie suficient de adâncă și de lată pentru ca rădăcinile să fie introduse în sol fără a se îndoi. Plantați trandafirul cu rădăcinile întinse la adâncimea corespunzătoare, pe care o puteți găsi pe eticheta plantei. Partea mai groasă din care provin ramurile ar trebui să fie la aproximativ 3-5 cm sub nivelul solului. Scuturați ușor rădăcinile trandafirului pentru a umple cu pământ toate spațiile dintre acestea. Presați bine și udați abundent. Adăugați pământ în jurul trandafirului. Acest lucru se numește „mușuroire” si ajută pe timpul iernii la protejarea rădăcinilor împotriva înghețului.

Trandafiri în ghivece de pepinieră

Trandafirii în ghivece de pepinieră pot fi plantați pe perioada întregului an, cu excepția perioadelor de îngheț. Introduceți trandafirii într-o găleată cu apă călduță timp de o jumătate de oră înainte de plantare. Pregătiți o groapă spațioasă pentru plantare și afânați bine pământul. Scoateți trandafirul din ghiveci și așezați-l la adâncimea indicată pe etichetă.

 • Trandafirii altoiți în ghivece de pepinieră sunt sensibili la îngheț în punctul lor de altoire (partea mai groasă, din care provin ramurile). Acest punct trebuie să se afle la aproximativ 3-5 cm sub nivelul solului, în momentul plantării. Umpleți groapa cu sol îmbunătățit, presați bine și udați abundent. Adunați pământ în jurul trandafirilor, pentru a proteja punctul de altoire.
 • Trandafirii pentru buchete plantați in ghivece de pepinieră nu sunt altoiți și, prin urmare, nu au punct de altoire. Asigurați-vă că partea de sus a rădăcinii este imediat sub suprafața pământului. Îmbunătățiți solul și folosiți-l pentru a umple groapa. Presați bine și udați abundent.

Trandafiri cățărători

Cel mai bun lucru la trandafirii cățărători este că îi puteți planta aproape oriunde. Aceștia preferă să se urce pe garduri obișnuite și pe gardurile vii și pot transforma cu ușurință niște pereți inestetici într-o expoziție florală. Este important să vă asigurați că trandafirii cățărători sunt bine protejați de vânt, așa că alegeți un loc ferit pentru trandafirii dumneavoastră.

Pe un perete

Aproape orice perete este potrivit pentru trandafirii cățărători. Singurii pereți pe care ar trebui să îi evitați sunt cei care sunt foarte adăpostiți sau orientați spre sud. Pereții orientați spre sud se pot încălzi prea tare și pot duce la uscarea trandafirilor. Pentru a planta trandafiri cățărători pe un perete:

 1. Fixați pe perete un cadru pentru plante cățărătoare. Lăsați 2 cm între spalier și perete, pentru circulația aerului.
 2. Plantați trandafirii la aproximativ 30 cm distanță de perete; dacă îi plantați mai aproape de perete, solul va fi prea uscat.
 3. Alegeți patru sau cinci ramuri principale pentru a lega trandafirii de cadru.
 4. Udați trandafirii abundent.

De-a lungul unei pergole

Trandafirii pot fi cultivați pe o pergolă, în loc de perete. Pentru a face acest lucru, plantați mai mulți trandafiri pe ambele părți ale pergolei, astfel încât aceștia se vor îmbina pentru a forma un ”acoperiș”. Trandafirii plasați de-a lungul structurii unei pergole dau rezultate excelente într-un an. În trei ani, veți obține efectul maxim: o pergolă cu trandafiri plini de culoare.

 

Plantarea trandafirilor în ghiveci

În principiu, toți trandafirii pot fi plantați și într-un ghiveci decorativ. Spre deosebire de plantele perene, rădăcinile trandafirilor cresc în adâncime, nu în lățime. Odată ce rădăcinile au ajuns în partea inferioară a ghiveciului, plantele încetează să mai crească, așadar asigurați-vă întotdeauna că folosiți un ghiveci mare și adaptați în mod regulat dimensiunea ghiveciului la creșterea trandafirilor dumneavoastră. Trandafirii care nu cresc mai înalți de 80 cm sunt cei mai potriviți pentru plantarea în ghivece.

Vă rugăm să rețineți: trandafirii care cresc în ghiveci au nevoie de mai multă apă.

Pentru a simplifica lucrurile, iată câteva sfaturi utile:

 • Asigurați-vă că folosiți un ghiveci prevăzut cu orificii de scurgere.
 • Puneți un strat de cioburi sau de hidrogranule la baza ghiveciului.
 • Presărați peste acesta un strat de pământ pentru trandafiri.
 • Asigurați-vă că punctul de altoire (unde tulpinile sunt atașate de rădăcină) este acoperit și el cu pământ pentru trandafiri, pentru a preveni deteriorarea plantei din cauza înghețului.
 • Umpleți restul gropii și presați solul bine.
 • Udați abundent!

Îngrijirea trandafirilor

Trandafirilor le place să fie pulverizați cu apă. În mod normal, primesc suficientă apă de la ploaie, dar udați-i cu puțin mai multă apă în perioadele secetoase. De asemenea, trandafirii au nevoie de o cantitate mare de nutrienți, deoarece cresc foarte repede. În intervalul aprilie-iulie, se recomandă să administrați fertilizator pentru trandafiri la fiecare trei săptămâni. Fertilizatorul va ajuta trandafirii să înflorească și mai mult.

În plus, după perioada de înflorire ar trebui să tundeți trandafirii în fiecare vară. Tăiați florile și frunzele ofilite, pentru ca toată energia să ajungă la bobocii noi. Există un mod special de a tunde fiecare tip de trandafir.

Consultați gama noastră de trandafiri