Sfaturi pentru întreținerea gazonului

Oricine și-ar dori să se bucure primăvara și vara de un gazon frumos. Există câteva lucruri pe care trebuie să le faceți pentru ca acesta să arate din nou perfect. Este minunat să aveți iar activitate în grădină și să vă reconectați cu natura. Și ce poate fi mai minunat decât ca la final, să vă bucurați de un gazon verde, astel încât copiii să se poată juca din nou. Vă vom oferi câteva sfaturi pentru îngrijirea gazonului, care vă vor ajuta să vă întrețineți gazonul în mod corespunzător. Acest lucru vă va permite să vă bucurați pentru mai mult timp de verdeața din grădină.

Accesorii pentru udare

Udarea este cel mai important aspect atunci când vine vorba despre menținerea unui gazon sănătos. Este important să aveți în vedere acest lucru pe tot parcursul anului. În perioadele secetoase, va trebui să-l udați mai des. S-ar putea ca acest lucru să fie necesar chiar de câteva ori pe săptămână. În perioadele cu umiditate ridicată, gazonul dumneavoastră va beneficia de suficientă apă de la ploaie. Dacă pe gazon se formează bălți, verificați dacă există un drenaj potrivit. Dacă nu, atunci efectuați câteva gropi în gazon, pentru a permite drenajul apei.

Tăierea pe verticală

Tăierea sau tunderea pe verticală, au ca scop aerisirea rădăcinile și creșterea acestora. Atunci când tăiați pe verticală, îndepărtați mușchii din grădină. Pentru a face acest lucru, utilizați o greblă pentru curățarea gazonului sau o cositoare verticală. Puneți grebla cu vârful în jos și mișcați-o înainte și înapoi. Nu folosiți prea multă forță, pentru a nu deteriora rădăcinile. Faceți acest lucru o dată pe an, primăvara sau toamna. Tăierea pe verticală se aplică pentru a crea mai mult spațiu rădăcinilor pentru a crește, a respira și pentru a îmbunătăți drenajul.

Pe lângă tăierea pe verticală, este o idee bună să îndepărtați imediat buruienile. Faceți acest lucru pe tot parcursul anului, de îndată ce vedeți că apar. Un extractor de buruieni vă ajută să faceți această treabă repede și ușor. Cu ajutorul unui extractor de buruieni, nu va trebui să vă așezați în genunchi.

Semănatul

Pot exista zone ale gazonului care rămân fără iarbă sau care arată inestetic. Atunci este momentul pentru refacere. Semănați noi semințe de iarbă, pe porțiunile goale sau pe cele maronii. Spațiile goale vor dispărea în câteva săptămâni. Pentru a ajuta semințele să germineze corespunzător, le puteți presăra ușor, având grijă la restul ierbii. Apoi, va trebui să udați cu generozitate, iar în decursul a câteva săptămâni, veți avea un gazon perfect!

Fertilizarea

La fel ca multe alte plante, gazonul are nevoie de hrană: fertilizatori! Există 3 momente importante pentru fertilizare. Primul, în martie/aprilie, când iarba începe să crească din nou după lunile de iarnă. Apoi, în iunie sau iulie, astfel încât iarba să se mențină viguroasă în lunile fierbinți de vară. Și în cele din urmă, din nou în septembrie sau octombrie, pentru a fi pregătit pentru iarnă. Este recomandat să folosiți fertilizator organic. Este potrivit pentru creșterea ierbii, pentru structura solului și pentru microorganismele care trăiesc acolo!

Tunderea gazonului

Acum gazonul dumneavoastră a crescut și este momentul pentru a fi tuns! Mai ales în lunile de vară, în intervalul mai și octombrie, va trebui să tundeți iarba cel puțin o dată pe săptămână, pentru a o păstra îngrijită. Desigur, puteți alege cât de scurt să tundeți iarba. În general, se îndepărtează aproximativ jumătate din firele de iarbă, până la o înălțime de 5 cm. Dacă este foarte cald, vă sfătuim să lăsați iarba să crească puțin mai mult. Asigurați-vă întotdeauna că tundeți într-o direcție diferită, astfel încât firele de iarbă să nu fie orientate toate în aceeași direcție. Asigurați-vă că aveți un gazon îngrijit, finisând marginile cu ajutorul unei foarfeci.

Sfaturi suplimentare:

  1. Împrăștiați var pe gazon. Varul îmbunătațește aciditatea solului, permițându-i ierbii să absoarbă substanțe nutritive din el. Primăvara, este de obicei momentul potrivit pentru împrăștierea varului. Cantitatea de var pe care trebuie să o împrăștiați depinde de aciditatea solului. Puteți afla nivelul pH-ului din solul dumneavoastră printr-un simplu test.
  2. Utilizați întotdeauna unelte de gradină curate și ascuțite atunci când tundeți și tăiați pe verticală. Acest lucru poate împiedica apariția bolilor.
  3. Gazonul a fost atacat de paraziți? Tratați-l imediat cu pesticide naturale.
  4. Nu depozitați obiecte în același loc pe gazon, zile întregi. Altfel, veți turti iarba, iar pe gazon vor apărea porțiuni goale sau iarba se va usca.